tisdag 9 juli 2013

Två snabblästa tips

Även om sommaren kanske ger tid till att läsa de där riktigt tjocka böckerna, som ger en värsta axelvärken för att man släpar omkring dem i handväskan, så kan det ju vara trevligt med riktigt snabblästa saker också. Så att man kan säga att man minsann inte legat på latsidan, utan läst si och så många böcker. Minsann! Så här kommer två tips som du läser i racerfart!


Monomani av Sami Said, är Saids andra roman. Han debuterade förra året med fantastiska Väldigt sällan fin. Och det här är en roman, som känns väldigt självbiografisk, om att skriva klart en roman. Det är ett 179 sidor långt brev till Sara, en lång ursäkt om varför han inte hört av sig, som han skriver efter att romanen äntligen är klar. Författaren var tvungen att försaka och försvinna för att blir klar med romanen. Det är mycket disciplin, straff, ensamhet och isolering från omvärlden. Allt för att nå målet. Språket och orden rinner över sidorna i en hetsig, manisk dans till Sara. Men vem är hon? Och är det här ett slags kärleksbrev? Titeln känns klockren faktiskt! Skrivandet känns i samma stund både maniskt och monotont.

 
Tips nummer två är Plats av Pija Lindenbaum, som vi mest känner genom hennes fina barnböcker om bland annat Gittan. Kortromanen Plats är Lindenbaums vuxendebut. Det handlar om en kvinna som tröttnar på allt och lämnar man, vuxet barn och kontorsjobb för att isolera sig i en lånad lägenhet. Hon isolerar sig totalt från omvärlden och skaffar sig en hundvalp. Det är en kvinna på gränsen till sammanbrott och obehaget stiger ju längre man läser och det där fnisset man hade från starten försvinner. Mycket känsla i de korta scenerna och man lämnas inte oberörd av den 220 gram lätta boken.

Inga kommentarer: