tisdag 20 augusti 2013

Kickstarta hösten med databaser!

Hösten närmar sig med stormsteg och nu i dagarna är det också dags för skolstart. Visste du att biblioteket har en massa faktadatabaser fulla med information som kan hjälpa dig med dina studier eller hålla koll på läget i världen?

Läs artiklar i fulltext

Med EBSCOhost kan du läsa artiklar i fulltext ända tillbaka till 1975. Här finns ett jätteutbud där du kan välja mellan både vetenskapliga artiklar och tidskriftsartiklar från t ex National Geographic, Rolling Stone och Time. Sammanlagt finns över 1 700 tidskrifter, 500 referensböcker och över 164 000 primärkällor. Perfekt för dig som går i gymnasiet eller studerar på högskolan. Databasen är dessutom tillgänglig hemifrån, allt du behöver för att logga in är ditt lånekortsnummer.

Lär dig allt om din favoritförfattare

Alex är en alldeles fantastisk databas för den litterärt nördige. Här hittar du biografier och bibliografier över massor av författare, och all information är på svenska dessutom. Du kan också hitta filmatiserade böcker och litterära priser samt söka efter genrer, epoker, länder och regioner. Databasen passar dig som läser svenska i gymnasiet eller bara är allmänt litteraturintresserad. Tyvärr finns databasen endast tillgänglig om du är inloggad på en dator i biblioteket.

Läs svenska tidningar och tidskrifter från hela landet

Är du ute efter tidnings- och tidskriftsartiklar på svenska? Vill du kunna läsa lokaltidningen i dina hemtrakter eller där du har sommarstugan? Då ska du testa Mediearkivet Retriever. Du kan söka i över 590 svenska presskällor och tillbaka så långt som till 1981 i vissa källor. Du kan också bläddra mellan sidorna när du hittat det du söker. Passar dig som skriver skolarbete eller vill bevaka svenska nyheter. Databasen är endast tillgänglig om du är inloggad på en dator i biblioteket.

Sök i världens största stipendiedatabas

Vill du söka stipendier för studier eller annat? Global grant är världens största stipendiedatabas, och där kan du söka bidrag, stipendier, stöd och anslag från hela världen. Du hittar hela innehållet från Stora fondboken sökbart i Global grant. Och det bästa av allt? Jo, databasen är också tillgänglig hemifrån så att du kan leta efter stipendier i lugn och ro framför din egen dator. Logga in med lånekortsnummer.

Det här var några av våra databaser, på bibliotekets hemsida hittar du många fler!

Inga kommentarer: