onsdag 25 september 2013

Maskinerna är våra vänner - bibliotekssystem förr, nu och snart

De flesta som kommer in på biblioteket lär sig snabbt att använda låneautomater och annan teknisk utrustning och funderar inte mer på det, och det är ju precis så det ska vara. Men hur funkar det egentligen? Idag tänker jag skriva lite om hur biblioteken egentligen fungerar, förr, nu och i framtiden.

Förr i tiden var det papper, penna och stämplar som gällde. Katalogerna var stora, tunga trämöbler fulla med katalogkort där man kunde bläddra fram vilka böcker som fanns och var de stod. När man ville låna en bok fick man en stämpel i boken med lånedatum. Motsvarande uppgifter sparades av bibliotekspersonalen i kortlådor. Det analoga biblioteket var både fysiskt och administrativt krävande.

Min barndoms katalog.

Idag sköts det mesta med datorer. Mjukvaran, programmen, i datorerna som håller reda på alla böcker, låntagare, beställningar mm kallas för ett bibliotekssystem. Som låntagare ser man mest av låneautomaterna och bibliotekets OPAC (Online Public Access Catalog), men ett bibliotekssystem har många andra olika delar och funktioner.

Ok - frågor på det?
Det finns många bibliotekssystem att välja på, i Sverige har vi t ex Libris (som Kungliga biblioteket använder), Millenium, Micromarc, Libra och Book-it, som vi använder här på Lidingö stadsbibliotek (i likhet med många andra folkbibliotek).

Alla dessa system köper biblioteken av företag som specialiserat sig på bibliotekssystem. Utanför Sverige är dock den växande trenden att istället använda sig av Open Source-system, dvs system som är fritt tillgängliga och där alla som arbetar med systemen hjälps åt att utveckla och underhålla dem. I Sverige finns det än så länge endast ett exempel på detta, nämligen biblioteken i Hylte, men många är intresserade av Open Source-lösningar i framtiden. Den här bloggen berättar hur de gjorde i Hylte när de bytte till Open Source-systemet Koha.

I framtiden tror de flesta att de digitala medierna kommer att vara en allt viktigare del av bibliotekens utbud, framför allt genom ökat utlån av e-böcker. Den hanteringen har av olika skäl visat sig svårare än väntat. Här ligger dock Sverige bra till jämfört med andra länder. Nya spännande projekt är t ex Malmö stadsbiblioteks planer på en ny e-boksapp som kommer att presenteras på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg imorgon.

Den som vill veta mer om bibliotekssystem igår, idag och imorgon kan förstås alltid söka vidare!

Inga kommentarer: