onsdag 27 november 2013

En riktigt God Jul

På söndag är det första advent, nu börjas förberedelserna inför årets största matfest. Tyvärr samsas ofta fixeringen kring att laga det mest magnifika julbordet, smörigaste kolorna och saftigaste lussebullarna med ångesten kring synden frosseri. Särskilt tydligt blir det på tidskriftsomslagen den här tiden på året, hälften har bilder på mat, hälften på slimmade kvinnor och rubriker som uppmanar till svält (åh, förlåt DIET) redan på juldagen.

Eftersom detta verkar vara ett utbrett intresse i befolkningen så tänker jag mig att matrelaterade böcker kan vara en passande julklapp. Men välj med noggrannhet för att inte spä på den redan rådande hetsen. Skänk både matglädje och insikt är mitt råd. Till er alla har jag tre fina tips, två färska och en gammal goding.

Lotta Lundgren har blivit folkkär genom tv-programmet historieätarna, hennes förhållningssätt till maten är avdramatiserande och kul, hennes språk är underhållande. Tio lektioner i matlagning har tydligen gått och blivit någon slags bibel för många, trots bristen på foton som ju många brukar önska i kokböcker.

                                                           
Äta djur av allas vår älskling Jonathan Safran Foer kom för några år sedan och är en gedigen undersökning av köttindustrin och vegetarianism. Moralfilosofi, Zoologi, Jordbruk och Teknik är några av de ämnesord som denna bok har tilldelats, vilket säger något om bredden. Tycker du att mamma, brorsan eller mormor äter för mycket julskinka och ser ner på din senapsgriljerade tofu? Övertyga hen med hjälp av denna.

Julia Skotts Kroppspanik – fett, lögner och sjukt onödig ångest gör upp med skeva kroppsideal och hälsomyter som påverkar oss alla mer eller mindre. Ni fattar såklart hur nödvändig den här boken är. Så. Klappat & klart!

Inga kommentarer: