fredag 20 december 2013

Personalens bästa läsning 2013

Såhär i slutet av året gör ju vanligtvis alla bloggare värda namnet en årsammanfattning och Biblioteksbella är förstås inte sämre. Så här har vi har samlat ihop lite av personalens bästa läsning under 2013!

Anita, biblioteksassistent, tipsar om nobelpristagare Alice Munros senaste novellsamling Brinnande livet, för dess förmåga att skildra vardagliga livsöden med stor värme.

 
Brinnande livet innehåller fjorton noveller som skickligt beskriver de speciella ögonblick som kan förändra någons liv. Munro skriver ofta om kvinnorna och i den här boken finns också fyra berättelser som uttalat handlar om hennes egen barndom.

Bibliotekschefen Rebecca tipsar om biografin om Steve Jobs av Walter Isaacson som gav en helt ny bild av IT-världen och Silicon valley och dessutom tjänade som avskräckande exempel på ledarskap.


Jobs rekryterade själv Isaacson för att skriva biografin, vilket kanske säger något om hans kontrollbehov. Isaacson har tidigare skrivit om Benjamin Franklin och Albert Einstein, och för den här biografin har han intervjuat ett hundratal personer. Resultatet är en bok som knappast ger det smickrande intryck Jobs själv kanske hoppats på.

Petra, bibliotekarie kunde inte välja utan tipsade om två böcker, den första var Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt.- Det här är årets måsteläsning! Finaste romanen om vänskap, saknad och familj. June är 14 år och har precis förlorat sin morbror Finn i aids. Året är 1987. Finn betydde väldigt mycket för June och saknaden efter honom är stor. Finn var konstnär och levde det bohemiska livet på Manhattan i New York. Precis innan han gick bort målade han ett porträtt av June och hennes äldre syster Greta. En målning som kommer uppmärksammas och leda till kunskaper om morbror Finn som June inte vetat om. För allt eftersom uppdagas hemligheter, som leder June till en ny, fin vänskap och en ny bild av vem hennes morbror egentligen var. Det här är den bästa boken jag läst i år! Faktiskt! Det är en så fin skildring av vänskap, förlust, sorg, syskonskap och när man upptäcker saker som förändrar ens bild av en person och dess liv.

Det andra tipset är Augustvinnaren i fack-kategorin: Expeditionen – en kärlekshistoria av Bea Uusma.

 

Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong med riktning mot Nordpolen. Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm. I Expeditionen letar författaren och läkaren Bea Uusma efter sanningen om expeditionens öde. Hon gräver i arkiv och i polartrakternas jordlager. Hon reser i Arktis och till Nordpolen. Hon träffar efterlevande, rättsläkare och kriminaltekniker och söker svar i laboratorieprov och packlistor. Allt för att lösa gåtan om varför expeditionsmedlemmarna dog på Vitön.

 - Att en fackbok går att sträckläsa och få mig, som annars inte läser facklitteratur så ofta, på fall var extremt förvånande. Jag kunde verkligen inte lägga den ifrån mig! Expeditionen är något alldeles extra, den innehåller så mycket. Och den är intressant. Och den är spännande (trots att man vet hur det ska gå, de dör ju, man vet ju det). Och den är sjukt snyggt formgiven av Lotta Kühlhorn. Bea Uusma är besatt av Andrée-expeditionen, och det märks. Och den besattheten smittar av sig.

Biblioteksassistent Linnea tipsar om Hilary Mantels Wolf Hall som är första delen i en planerad triologi om Thomas Cromwell uppgång och fall vid Henrik VIII:s hov i England på 1500-talet. 

 
- Den här boken har fått mycket uppmärksamhet för att den beskriver politik så bra, men anledningen till att jag gillar den så mycket är också att den beskriver en helt annan tid så otroligt levande, det låter klyschigt men man kan verkligen känna dofterna, den kalla vinterluften mot huden, höra hovets tystnad. Man blir verkligen helt uppslukad! Otäck eskapism när den är som bäst!
 
Moa, bibliotekarie, hade också svårt att välja men tyckte väldigt mycket om David Levithans bok Jag,En om En som vaknar varje dag i en ny kropp, i samma del av världen och av samma ålder, men annars allt olika. Det kan vara den populäraste killen i klassen, en papperslös städerska eller en kliniskt deprimerad person.

 
 
- Det här är en bok jag tycker väldigt mycket om även om den också ger mig ångest. Den har så många bottnar och handlar vid sidan av spänningen mycket om vad som gör en människa och vilka otroligt olika villkor vi lever under. En vet. Hen har levt som missbrukare, fotbollskille och papperslös städerska. Bland mycket annat.
 
Som bubblare har Moa även klassikern Mästaren och margarita från 1967 (1971 på svenska) som var den bästa boken hon läste, även om den inte direkt är ny!

 
 
Vilken är din bästa läsupplevelse 2013?


Inga kommentarer: