fredag 13 december 2013

Spaning: Gör-det-själv-trendens undergång

Jag har gjort en liten spaning. De senaste veckorna har nämligen ett par böcker dykt upp i lådorna med nyheter som jag misstänker kan bli början på slutet för de senaste årens surdegstrend. Först kom Taylors & Jones korvbok.

 
Sen kom Brygg ditt eget öl av Greg Hughes.

 
För att inte tala om Augustnominerade Självhushållning på Djupadal som innehåller allt du behöver veta om allt från äppelmusteri till lammslakt.
 
 
 
Alla böckerna är tämligen påkostade med välgjord design, vackra bilder och texter. De vänder sig, gissar jag kanske något fördomsfullt, till den del av befolkningen som redan sedan länge övergivit sina surdegar på Sofos surdegshotell för att istället långkoka pulled pork, odla tomater på gamla järnvägsspår och ha bikupor på stadens hustak. Nå, det var väl kanske lite svepande och elakt sagt. Men kanske är gröna-vågen-hipstern van vid värre ändå, hånad och uthängd på diverse bloggar som till exempel den här, där en man på kamel ridandes nedför Skånegatan i Stockholm toppar en annars internationell lista. Men vilken trendsetter med självrespekt skulle låta sig skrämmas av majoritetskulturens skepcis? Nä just det! Distans är en självklar del av varje framgångsrik modecykel.
 
Att håna moderiktiga personer är sannerligen inget nytt!
 
Men vilken anvantgardistisk subkultur kan egentligen överleva att bli så vitt accepterad att vem som helst kan gå in på biblioteket, denna demokratins utpost, och låna böcker som avslöjar allt om dess vanor och speciella kännetecken? Hur mycket mainstream kan en trend bli innan det kommer en backlash? Har vår inköpsavdelning just dödat surdegshipstern?

 

1 kommentar:

Pontus sa...

Hipstern kan aldrig dö. Han åker bara till Berlin ett tag.