fredag 17 januari 2014

Galasäsong - Biblioteksbella hjälper dig att platsa på nästa års galor

Nu i Januari, när julens och nyårets fester tagit slut kunde en ju tro att det skulle vara slut på glitter och långklänningar. Men nej - tvärtom - nu drar galasäsongen igång! Redan nu har Golden Globe och den svenska Idrottsgalan hyllat förra årets prestationer, och de kommer att följas av bland andra Guldbaggegalan och P3 Guld. I mars kulminerar det hela genom Oscarsgalan i. På Golden Globe som var i helgen spexade vår favorit Jennifer Lawrence lite (som vanligt... se till vänster i bild):


Jennifer Lawrence är skådespelerskan som spelar Katniss i filmatiseringarna av Hungerspelen-trilogin och det finns massor av klipp där Lawrence reagerar på oväntat roliga och mänskliga sätt i intervjuer! Dem kan en leta upp på internet om en har tråkigt nån gång...

Tillbaka till det egentliga ämnet: En gala är en högtidlig tillställning där några får pris för någon sorts prestationer. För att du ska passa in på gala behövs 3 saker: 1) En prestation 2) Snygga kläder och 3) Ett tacktal. Hjälp finns att få på alla dessa områden! Klicka på boktitlarna så kommer du till vår katalog där du kan se om boken finns inne.

1) Prestationen:

För att få pris behöver en tyvärr ofta prestera någonting...
För att få Idrottsgalans priser behöver sportkarriären startas - och vi har böcker som kan hjälpa dig att bli bäst. Till exempel har vi 101 lektioner i golf: så blir du en vinnare från tee och Bli en bättre löpare med Malin Ewerlöf.

Siktar du på Guldbaggen eller Oscars kan du ha hjälp av Att skriva Filmmanus av Fredrik Lindqvist eller läs Kom igång med 3ds Max 4 (som vi har som E-bok) - för att lära dig att göra dataanimeringar.

Är ditt problem i stället mentalt att du har alla färdigheter men är rädd för framgång - låna Nina Jansdotters Framgångsfobi för att få hjälp med att reda ut saken.2) Kläderna:

Gala kräver galautstyrsel!

Jag tycker inte att det är så kinkigt med att hålla sig till dresscode, men visst kan det vara skönt med lite råd och inspiration. Camilla Thulin har gjort boken Stil som fokuserar på dammode och Karlar med stil som fokuserar på herrmode.

Andra källor till inspiration kan vara Elsa Billgrens vintage, Gentlemannen eller Ebba von Sydows Kungligt snyggAlla dessa titlar håller sig inom det konservativa modets domäner. Verkar det för tråkigt kan du alltid botanisera bland böckerna om klädsömnad eller bläddra i något nummer av sömnadstidskriften Burda style. Hittar du något du gillar i Burda så går det bra att låna hem (ej senaste numret) och då medföljer mönsterark.

3) Tacktalet:

När du väl har vunnit och hamnat i rampljuset gäller det då att ha någonting att säga!

Och varför vända sig till någon annan än den ultimata experten på etikett och god ton? Magdalena Ribbings Hålla tal har undertiteln "välkomsttal, tacktal, festtal, hyllningstal, bröllopstal". Med den kan en själv nästan stå för hela galan!

Har du talängslan kan du istället förbereda dig med Mod att tala som innehåller 160 övningar i retorik. En sista utväg är att hoppas att scenskräcken tolkas som rördhet och att tårögt mumla att en aldrig brukat vinna någonting och tack mamma och producenten...

Lycka till!Inga kommentarer: