torsdag 23 januari 2014

Inspiration för papperspyssel


Bild ur min favoritpapperspysselbok. Fortsätt läsa för att få veta vilken det är.

Kanske såg ni tweeten på bibliotekets twitterkonto härom veckan med en länk till den här sidan med konstböcker av den japanska konstnären Yusuke Oono? Hon har gjort böcker där historien berättas på siluettklippta sidor - så berättelsen "läses" rakt igenom bokens sidor.
 
Det här med papperspyssel verkar verkligen vara på tapeten nu... Jag vet inte om det är ett tecken på att det papperslösa samhället har kommit av sig, eller om det snarare är ett tecken på det motsatta. I papperspysslet är det viktiga med papper inte att det kan användas för att för att överföra information som i böcker. Det viktiga är att det är roligt att syssla med och blir fint. Det kanske kan vara ett utslag av nostalgi att (i en alltmer digitaliserad värld) tapetsera en vägg eller en låda med gamla tidningsblad eller kartor?
 
 Jag vill tipsa om två nya papperspyssel- böcker som jag gillar och som går att låna från biblioteket. (Klicka på titlarna för att se om vi har dem inne.) Från förra året är Pappersfix, klipp, vik och klistra av Ann Sjöstedt som jag gillar för att den är färgglad och för att projekten känns lagom enkla och lätta att variera. Ann Sjöstedt visar hur färgglada muffinsformar blir pappersblommor, hur man gör pappersgirlanger med hjärtan, stjärnor och fåglar, och hur en rund ask kan bli både en lampa och en väggklocka.

 
 En sprillans ny bok på biblioteket är I love paper av Fideli Sundqvist - den innehåller också både instruktioner och inspiration. Fideli Sundqvist går igenom grunderna och visar vilka verktyg som är bra att ha och hur man till exempel viker geometriska figurer. Det finns mönster till tredimensionella pappershus och maskeradmustascher på pinne, liksom imponerande fotografier av hennes egna avancerade projekt. Förstoringsglaset på framsidan är ett exempel men det kan också till exempel vara pappersversioner av maträtter eller prylar.

Till sist: Tore Renbergs (text) och Øyvind Torseters (bild) bilderböcker är inte pysselböcker egentligen - de innehåller inga instruktioner. Ändå är de kanske de böcker på biblioteket som får det att klia allra mest i fingrarna på mig! Den första heter Ge järnet, Ina och ur den är inläggets första bild tagen. Den andra heter He he, Hasse . Båda böckerna handlar om syskonen Ina och Hasse och äventyr de är med om i skogen. Alla bilder består av figurer och personer av papper som fotograferats av. Ofta syns tydligt både vad de är gjorda av och vad de föreställer - en traktor och en vedhög av wellpapp, älgar och andra djur av kartong och barnens ytterkläder av färgglatt papper.

 
 
Så kolla in böckerna och gå loss på papperen - men akta var du sätter saxen! Kom ihåg att låneböcker är till låns och måste lämnas tillbaka i gott skick.

Inga kommentarer: