fredag 14 februari 2014

Alla hjärtans böcker

Vi firar Alla hjärtans dag genom att tipsa om några av våra bokfavoriter i kärleksgenren!

1. Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

Detta är berättelsen om Arvid Stjärnblom och Lydia Stille. Det börjar som en ungdomskärlek, men de går sedan skilda vägar. När de efter cirka 10 år träffas igen blossar kärleken upp på nytt, och de inleder ett hemligt förhållande. Den allvarsamma leken är en roman om kärleken, om illusionen och resignationen, samtidigt som den ekar av världshändelserna i det idylliska tidiga 1900-talets Stockholm.


2. Beautiful creatures av Kami Garcia och Margaret Stohl

Ethan fascineras av den nyinflyttade Lenas gröna ögon, mörka hår och gåtfulla personlighet. De dras
obevekligt till varandra. Men när Lena fyller sexton år kommer hon att förändras; hennes kärlek till Ethan kan inte fortsätta, men Ethan är beredd att göra vad som helst för att inte förlora Lena. Detta är en mörk och romantisk kärlekssaga! En skrämmande värld av magi och två huvudpersoner som gör allt för varandra. Beautiful Creatures är första delen i en serie av tre.


3. Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen

Tikkanen berättar här i diktform, naket och utlämnande, om sitt liv med en alkoholiserad man och om hur kärlekens starka band slits sönder av ett missbruk. Boken är uppdelad i tre delar; bokens första del beskriver livet med en alkoholist, den andra om livet med en nyckfull man som är otrogen och ibland slår och i den tredje delen sätter hon sig själv i ett sammanhang med sin mamma, mormor och andra kvinnor i samhället som också lever i destruktiva förhållanden.


4. Det är så logiskt alla fattar utom du av Lisa Bjärbo

Johan och Ester har varit bästa kompisar sedan tidernas begynnelse. Först satt de bredvid varandra i sandlådan, nu är de 16 år och sitter bredvid varandra i gymnasieklassrummet på Katedralskolan i Växjö. De vet precis allt om varandra. I alla fall nästan. Det är bara en sak som Johan inte har talat om för Ester - han har varit kär i henne de senaste fyra åren, och tycker inte att det här med bästa kompisar räcker längre. Tyvärr verkar Ester bara ha ögon för den där pinnen med gitarren. Han med hårdrocksfrisyr och slitna converse. Adam. Ester får gåshud bara hon hör namnet. Hon förstår inte alls varför Johan tjurar så mycket den här hösten, livet är ju fantastiskt! I alla fall fram till den där halloweenfesten, när allt händer på samma gång. En humoristisk och rappt skriven feel good-roman!


5. Mitt perfekta liv av Sarah Dessen

Boken handlar om Macy, vars hela sommar ligger framför henne. Den är noggrant planerad: hennes kille åker iväg på "brain camp" och själv ska hon jobba i informationsdisken på biblioteket. Men det blir inte som hon tänkt sig. Pojkvännen vill att de ska ta en paus, och plötsligt dyker ett extra sommarjobb upp på cateringfirman Wish. Där finns bland annat Wes - en sån där kille som vänder upp och ner på ens liv. Han är precis allt det Macy inte vill ha, men ändå känner hon sig så bekväm med honom, och lyckligare än på länge. Kan det helt oväntade vara det som är helt rätt?


6. Sommaren jag blev vacker av Jenny Han

Isabel har hela livet tillbringat somrarna i sommarhuset vid havet med familjen och med
Susannah, ägaren till huset samt hennes söner Jeremiah och Conrad. Men den här sommaren kommer saker att förändras. Redan när Isabel stiger ur bilen känner hon något i den salta luften. En ny känsla. Något vuxet, något hemligt. Det här är den första delen i en trilogi, om att plötsligt förväntas vara vuxen nog för sanningen. Den kan göra ont, men den kan också fresta, skaka om eller ge tröst. Med total närvaro och på det mest stillsamma, självklara sätt skildrar boken himlastormande förälskelse, familjehemligheter och sorg.


7. En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

Olanna och Kainene är så olika som två tvillingsystrar kan bli. Olanna har ärvt sin moders mjuka kvinnliga skönhet och hon gör sig till vän med alla. Kainene är sluten och hård och bestämmer sig tidigt för att gå i sin välbeställda faders fotspår och bli affärskvinna. Hon möter engelsmannen Richard som blir blixtförälskad i henne men hon funderar inte ett ögonblick på att bilda familj till skillnad från Olanna som flyttar ihop med sin stora kärlek, den politiskt engagerade Odenigbo och får en dotter, Baby. Det här är kanske i första hand inte en kärlekshistoria, men Olanna och Odenigbo är ett kärlekspar värda all uppmärksamhet. Ett förhållande som bygger på kärlek, respekt och ett gemensamt mål.


8. Präriehundarna av Jonas Gardell

Här träffar vi Lena, som drömde om att bli skådespelerska, men som aldrig kom längre än till biljettluckan; och Percy, den misslyckade kompositören, som studerar grannarna mitt emot och skriver ned allt vad de gör. Lena och Percy är äkta makar, men ägnar största delen av sin tid åt att förödmjuka den andra. Reine är deras son, som kämpar för att bli konstnär och som har offrat alla sina vänner för att kunna måla. Under en semesterresa till Portugal träffar han Anders och det blir början på ett speciellt förhållande. En både fin och underhållande bok om relationer mellan människor och om försök till att finna någon sorts lycka och om att härda ut och klara av att leva det liv man har.


9. Pussar och P.S. av Ingelin Angerborn

Emma och Johanna känner inte varandra, men de går i samma skola och båda två skriver dagbok. Det handlar om kompisar, om jobbiga syskon, om trista föräldrar som bara jobbar, om luciaröstning och om Elliot i 5F, som bägge två blir kära i! När det uppdagas att han är en ful typ som är
tillsammans med dem båda på en gång, bestämmer sig tjejerna för att hämnas. En underhållande och lättläst bok om kärlekens vedermödor och komplikationer, för alla barn i bokslukaråldern.


10. Det händer nu av Sofia Nordin

Stella tycker att Sigrid är världens vackraste, men det får Sigrid aldrig någonsin veta. Då kanske allt blir förstört. För det är knepigt nog för Stella att ha blivit kär i en tjej, att det sen råkar vara hennes bästa vän gör det inte ett dugg lättare. Hur gör man egentligen, för att våga? Eller ska hon tillbringa resten av livet med att låtsas vara någon som hon inte är, precis som Agnes, den gamla damen som hon lärt känna på internet? Agnes 84 år som har tvingats dölja sin kärlek till väninnan Maj under hela sitt vuxna liv. En fängslande och vacker bok.

Inga kommentarer: