tisdag 18 februari 2014

Biblioterapi & Skrivmani

Ord har makt. Jag lär mig alltid något nytt när jag bläddrar igenom nya tidskrifter och just nu läser jag om biblioterapi, en behandlingsmetod som började spridas i USA i början av 1900-talet (och även innan dess fanns det väl bibelstudier och liknande som sades kunna bota både krämpor och personlighetsdrag). Det handlar om att läsa något vi mår bra av, att väcka tankar och känslor till liv genom att möta berättelser som vi kan spegla oss i. Ibland bara att förlora oss i fantasin och få vila där ett tag. I senaste numret av Modern psykologi finns ett reportage om detta och intervjuer med personer som behandlat sina utmattningssyndrom med litteratur. Befriande och härligt att läsa om människor som orkar lite mer tack vare en roman, som under sjukskrivningen vågar släppa kraven och läser precis det som gör dem gladare. En färsk studie från Göteborgs universitet visar att det absolut inte behöver vara någon komplex finlitteratur, utan i biblioterapeutiska sammanhang ska den enskildas behov och önskan styra. Tydligen har en del bibliotek uppmärksammat den här studien och velat starta biblioterapigrupper, spännande! Något som också är upplyftande är de tjusiga omslagen på några av månadens tidskrifter på temat ord.

 
Tidskriften Skriva vänder sig till dig som skriver, främst skönlitterärt. De har aldrig någon kändisförfattare på omslaget utan varje nummer är det en ny läsare (eller skrivare kanske...) som porträtteras. Här på Lidingö har vi fler tidskrifter som handlar om språk, litteratur och ordkonst, till exempel Ponton, Vi läser, Språk och The New York review of books. Och som ni alla vet har vi ju även tusentals böcker att låna, läsa i biblioterapeutiskt syfte eller av vilken annan anledning som helst. Välkomna!

Ps. Bibblan har börjat gallra gamla tidskrifter från 2012 för att göra plats för nya årgångar. Allt eftersom det rensas i hyllan så ställer Clara ner gamla godingar till försäljning!

Inga kommentarer: