onsdag 26 februari 2014

Gotiska prinsessor

Idag har ju namnet på vår alldeles nya lilla prinsessa tillkännagjorts, hon ska nämligen heta Leonore Lilian Maria. Vackra namn allihop, bra jobbat där Madeleine och Chris!

Namnet Leonore är ju inte bara vackert utan också, för den som är något litet inläst på gotisk skräck, ett namn som bär vissa konnotationer. Redan 1773 föddes den första skräckprinsessan med namnet, som då stavades Lenore. I Gottfried August Bürgers dikt med samma namn är Leonore nämligen en ung kvinna som otåligt väntar på sin fästman William som aldrig återvänder från kriget, tills en natt då en skepnad som påminner mycket om honom dyker upp vid hennes dörr och bjuder in till en nattlig ritt med minst sagt kusliga förtecken. Dikten påstås ha varit mycket influentiell för den kommande vågen av gotisk vampyrskräck, även om Bürgers Leonore inte är någon renodlad vampyr.


En annan gigant i gamet som plockade upp namnet till en av sina återkommande karaktärer var Edgar Allan Poe, som sannolikt hade läst Bürgers ballad. Hos Poe dyker hon upp två gånger i dystra sammanhang, dels i dikten Leonore och dels i kanske ett av hans absolut mest kända verk Korpen. Många misstänker att Poes Leonore är synonym med hans alldeles verkliga hustru Virginia Eliza Clemm.Men det är inte bara uteslutande gloom and doom över namnet, det finns också en sentida tecknad serie, inspirerad av de tidigare Leonororna, där Leonore tillsammans med sin till ett gosedjur förvandlade vampyrkompis Ragamuffin kan passera mellan de levande och de dödas värld.


 
Låt oss hoppas att slottet nu fått en riktig liten gothprinsessa!

Inga kommentarer: