tisdag 11 februari 2014

John Green

För någon månad sedan skrev jag om Bokbloggarnas litteraturpris 2013, där bland annat John Greens bok Förr eller senare exploderar jag var en av de nominerade. Jag höll stora tummen för den och för någon vecka sedan meddelades det att den kammade hem priset. Yey! Boken har berört många världen över och det är nu klart att boken blir film, med svensk premiär den 22 juni.

Boken handlar om 16-åriga Hazel Grace som sedan tre år tillbaka har en obotlig cancerdiagnos.  Hazels mamma oroar sig över att Hazel är deprimerad och anmäler henne därför till kyrkans stödgrupp för unga med cancer. Där träffar Hazel Augustus Waters som blivit friskförklarad från sin cancer. Augustus är en snygg, charmig kille med humor. Han har allt, förutom ett ben som skelettcancern tagit ifrån honom. Genast börjar Gus flörta med Hazel, men hon är mer avvaktande, med vetskapen om att hon snart ska dö i bakhuvudet. En flirtig vänskap uppstår dock och Hazel förälskar sig ”på samma sätt som man faller i sömn: först sakta och sedan helt och hållet”.
Det här är stundtals (eller mest hela tiden) en ganska plågsam och sorglig läsning, med en röra av ångest, stomipåsar och mediciner, men med en ständigt närvarande humor, vilket gör att man inte kan värja sig från att fortsätta läsningen.
Vi John Green-frälsta kan nu skatta oss lyckliga över att hans nya bok, Pappersstäder, äntligen har kommit ut på svenska. Här träffar vi den halvudda high school-eleven Quentin, som sedan barndomen är häftigt förälskad i sin jämnåriga, coola och äventyrslystna granne Margo. Precis innan skolavslutningen försvinner Margo. Hon lämnar efter sig ett antal ledtrådar, som tycks vara ämnade för Quentin, och nu följer ett pusslande, tänkande och jagande för att få fatt på Margo. Frågan blir inte bara var är Margo, utan lika mycket vem är Margo.
Tonen är densamma som i Greens tidigare verk; varm, rolig och intelligent, och rekommenderas därför helhjärtat.

Kolla här om någon av John Greens böcker finns inne.

Inga kommentarer: