torsdag 13 februari 2014

Snöbollen - Årets svenska bilderbok

Idag meddelades att priset Snöbollen - årets svenska bilderbok - går till Anna Höglunds Om detta talar man endast med kaniner. Ett stort grattis till Anna Höglund!

Snöbollen – årets svenska bilderbok är ett nationellt bilderbokspris. Prissumman är 50 000 kronor och syftet med priset är att uppvärdera bilderboken som konstnärligt verk samt att uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja på bilderbokens konstnärliga gränser vad gäller innehåll och form. Priset avser böcker utgivna 2013.
Juryns motivering lyder:
”Anna Höglund har med Om detta talar man endast med kaniner skapat en bilderboksberättelse som inte undervärderar sina läsare. I poetisk text och starka bilder för hon oss in i en ung människas osäkrade tillvaro. Bildernas referenser till andra konstnärer ger extra dimensioner till denna berättelse om utanförskap, högkänslighet och om själva växandets villkor. Det är ett storartat och modigt verk som visar på bilderbokens möjligheter att nå läsare i alla åldrar och som också i hela sin boklighet, formgivning, papper och tryck är en sann estetisk upplevelse”

Priset delas ut vid en stor Prisgala på Littfest – Umeås internationella litteraturfestival fredag 14 mars 2014 klockan 11.00 i Idun, Umeå Folkets hus. Bakom priset står Krumelur - föreningen för unga ord i norr, i samarbete med Umeå 2014 – European Capital of Culture, Astrid Lindgrens Stiftelse Solkatten, Kulturföreningen Pilgatan, Bildmuseet Umeå universitet, Länsbiblioteken i Västerbotten och Västernorrland samt Littfest - Umeås internationella litteraturfestival.

All info kommer från www.bilderbokspriset.se
Titta här om boken finns inne.

Inga kommentarer: