tisdag 4 mars 2014

Prisad vare den gamla berättelsen!

Det var ju Oscarsgala i helgen, mycket glitter, glamour och glada skådisar. Två av de filmer som prisades allra mest är baserade på rätt så rejält gamla böcker. Så för att inte lillasyster filmatisering ska få all stjärnglans tänkte jag passa på att presentera originalen.

12 years a slave vann bland annat pris som bästa film. Det är berättelsen om en man, Solomon Northup, som föds fri 1808, växer upp i New York, skaffar familj men i trettioårsåldern kidnappas och säljs som slav. Fråntagen sitt namn, sin familj och sin frihet slits han in i en helveteslik verklighet som är vardag för många sedan födseln. Kontrasterna förstärker den djupa orättvisan i systemet. Northup skrev sin egen historia 1853 efter att ha blivit befriad, som en del i kampen att få sina kidnappare dömda och bekämpa slavhandeln. Boken föll dock i glömska efter några år, men har nu återupptäckts, filmatiserats och kommit ut i nyutgåva. Vi har den här.
Bästa kostym och scenografi gick till The great Gatsby, föga förvånande eftersom tiden och miljön torde vara paradiset för en kostymör att grotta ner sig i. Boken är en riktig klassiker, skriven av F. Scott Fitzgerald, utgiven 1925. Själva berättelsen utspelar sig under en sommar 1922, det är semester, kärlek och vilda, vulgära partyn. En av festfixarna är den excentriske miljonären Gatsby, i hans palats verkar överklasskidsen ha en enkel tillvaro, men under ytan lurar självklart hemligheter och förbjudna känslor. Fitzgerald beskrev själv boken som ”en roman om flappers, skriven för filosofer”. Kolla om vi har den inne här!Inga kommentarer: