onsdag 2 april 2014

Majgull Axelsson - Jag heter inte Miriam

En romsk kvinna antar namnet Miriam och en judinnas identitet för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück. Hon kommer till Sverige med de vita bussarna och gör allt för att dölja sitt förflutna. Men när Miriams 85-årsdag ska firas tror familjen att hon har blivit dement när hon säger att hon inte heter Miriam.


Majgull Axelsson är aktuell med sin nya roman "Jag heter inte Miriam". Den kom ut får några veckor sedan och hon var här på Lidingö bibliotek och pratade om boken i tisdags. Romanen är fiktiv men bygger på historiska händelser och vissa historiska personer. Den handlar om teman om identitet, etnicitet, klass och historia. För er som inte var på biblioteket och lyssnade, eller för er som vill läsa mer, finns en DN-intervju där hon berättar om boken och skrivandet här: http://bit.ly/1ebEUDR Sveriges Radio har idag publicerat en recension där Majgull Axelsson kallas "en psykologins mästare" och "en klar iakttagare av både klass och förtryck". Lyssna/läs recensionen här: http://t.sr.se/1ebGmG0

Majgull Axelsson med sin nya roman. Bild från författarbesöket 1/4.

Nu önskar jag att jag hade varit lite slugare och sett till att få tag i ett exemplar av boken, så att jag bara kunde gå hem och läsa. Se "Jag heter inte Miriam" i vår katalog: http://bit.ly/1jzYONK Det är reservationskö nu, men kanske kan du få tag i ett korttidslån framåt helgen?

Inga kommentarer: