onsdag 29 oktober 2014

Skräckisar

Jag blir så oerhört sugen på att läsa läskiga böcker den här tiden på året! Kanske inte så konstigt när det skyltas överallt med halloween, vampyrer och döskallar. Men förutom rena spökhistorier finns det ju en mängd romaner som ger kalla kårar, vissa bara genom en stämning i språket och andra genom skitläskiga historier och detaljer.Tänkte ge några snabba tips på böcker och författare som jag verkligen kan rekommendera om ni har samma sug som jag.

Om du är relativt ung, kanske nio, tio år eller så, vill jag tipsa om Rebecka Åhlunds böcker om Ella, Flickan på tavlan och Ibland blir skogen vred. Visst är det spökhistorier, men i en miljö där en mellanstadietjejs vardagliga problem är minst lika viktiga och svåra som att handskas med det övernaturliga. Stort plus för läskiga omslag!
För dig som är ytterligare något år, eller inte men läser lite tjockare böcker, är Maria Gripe och Inger Edelfeldt ett måste. Ni får inte missa de här gamla godingarna helt enkelt. Skuggorna i spegeln av Edelfeldt handlar om sjuttonåriga Arri som även hon hanterar två världar; ett skuggrike med vampyrer och en skolvärld där olycklig kärlek och vänskap rör till det.
Agnes Cecilia är en av mina favoriter när det gäller Gripe. Föräldralösa Nora växer upp hos släktingar. När hon är femton år flyttar de in i en gammal lägenhet och oförklarliga saker börjar hända. Mystiska steg hörs, rummet förändras och hon får märkliga meddelanden. Någon verkar vilja henne något, någon från det förflutna. Oerhört tät stämning och underbart språk.
Tordyveln flyger i skymningen är också en av Maria Gripes klassiker, den fungerar utmärkt som högläsningsbok.

Är du vuxen? Då kan du våga dig på Neil Gaimans senaste, Oceanen vid vägens slut (ok, den kan funka för ett inte så lättskrämt, större barn också). En man återvänder till sin barndoms trakter på den engelska landsbygden. Hans undermedvetna för honom till en bondgård där en familj bodde för länge sedan. Det var elvaåriga Lettie med sin mamma och mormor. Märkligt nog bor mamman och mormodern kvar, lika gamla som de var för fyrtio år sedan, men Lettie är borta. I den här berättelsen vävs en total fantasivärld ihop med verkligheten på ett fantastiskt snyggt vis. Varning dock för både äckliga och läskiga detaljer.

Allt av John Ajvide Linqvist går att läsa för dessa skräckiga syften, men om du inte läst honom tidigare tycker jag att du ska hoppa över hans senaste, Himmelstrand. Gå istället direkt på Låt den rätte komma in, Lilla stjärna eller Människohamn.

Amanda Hellberg är en svensk skräckmästarinna, kolla upp allt av henne här!

Stig Sætterbakken skrev psykologiskt ruggiga romaner innan han sorgligt nog avslutade sitt liv för två år sedan. Det finns ett oerhört mörker i hans böcker, särskilt den sista, Genom natten. Går knappt att beskriva, men läs!


Inga kommentarer: