tisdag 9 december 2014

Crazy in love

En av årets mest populära hårda julklappar lär vara Utan personligt ansvar av Lena Andersson. Många har väntat på att åter få frossa i denna intellektuella medelklassens Bridget Jones och hennes självutplånande kärlekshistorier. Om du har tröttnat på att läsa om hur Ester analyserar sms och blir matt av att hålla skämskudden i ena handen och boken i den andra, så kanske du vill testa en annan bok? Eller om du tvärtom aldrig kan få nog av sådana här olyckliga kärleksbekännelser, då kanske du vill ha något på samma tema?

Kvinnan på övervåningen av Claire Messud är en roman som absolut är besläktad med Egenmäktigt förfarande,  Den stillsamma lågstadieläraren Nora Eldridge längtar fortfarande efter barn och de konstnärsdrömmar hon såg som självklara när hon var yngre. Men med tiden har hon lärt sig att lägga band på sin längtan, något som så småningom växer till ilska och missunnsamhet. När hon genom sitt arbete kommer i kontakt med en charmig familj blir hon förälskad i dem alla, kanske av längtan efter det liv de har, kanske av bristen på drama i sitt eget liv. Många beskriver denna roman som en berättelse om "den tysta kvinnans vrede", jag tycker inte att det är fullt så dramatiskt. Men Noras maniska och beräknande besatthet av familjen Shahid är obehaglig trots att hon inte förvandlas till en kaninkokerska.


Gilles kvinna av Madeleine Bourdouxhe. Den här berättelsen utspelar sig i trettiotalets Belgien, men är tidlös i sin skildring av kärlekens maktlöshet. Elise är gift med Gilles och lever för honom. Hon står vid spisen och utfodrar de barn hon föder åt honom, hon älskar honom passionerat, längtar hela dagarna efter att han ska komma hem. Elises syster väcker Gilles begär och triangeldramat är ett faktum. Besatthet och beroende, passion som rättfärdigar de mest förskräckliga beteenden. Romanen är verkligen intensiv och välskriven, ett klassiskt drama i arbetarmiljö. Varför lämnar hon inte honom!? Sociala strukturer, kärlek som galenskap, maktförhållanden, det finns så mycket att fundera över.Vid grand central station där satt jag och grät av Elizabeth Smart är en verklig klassiker. Det är författarens egen poetiska redogörelse över den kärlekshistoria som kom att dominera hennes liv. Den unga Elizabeth besöker ett antikvariat och köper en bok av poeten George Baker. Pang! Blixten slår ner och hon är förälskad i honom, genom texten övertygas hon om att han är den rätte. Detta är ingen direkt linjär berättelse utan ett brandtal för kärleken uppdelad i tio stycken. Vi får genom Elizabeths inre följa hur hon börjar brevväxla med honom, betalar pengar för att flyga honom tvärs över kontinenten (och just det, hans fru följer med!), inleder en stormande relation där det enda som är bestående är Elizabeths brinnande passion. Baker har lite olika kvinnor och män under tiden som Elizabeth föder fyra barn och isoleras i sin kärlek. Berättarteknik, stil och tema är verkligen förenat i detta lilla tunna mästerverk.


Det finns såklart ännu fler, jag menar, all litteratur handlar väl om kärlek? Den unge Werthers lidande, Svindlande höjder, Den allvarsamma leken...

Inga kommentarer: