måndag 23 mars 2015

Biblioteksbella fyndar: 1980-talsgympa

Så här på vårkanten när solen lyser in, så ser man allt dammigt tydligt. Så även i bibliotekshyllorna där man kan hitta riktiga rariteter när solen ligger på från rätt håll.

Och vad passar inte bättre inför beach 2025 än riktig retrogympa! Jane Fonda, Arnold Schwarzenegger och Tamilee Webb utgör en fantastisk, svartvit kändisträningstrio från det gympaglada 80-talet.

80-talsgympa.

För er som inte levde på 80-talet så är Jane Fonda, förutom skådis, även orsaken till träningsprogrammet Gymping i 80-talets SVT med Sveriges egen Jane Fonda, Susanne "kniip" Lanefelt. Finns att beskåda i SVT:s Öppet arkiv. Tamilee Webb är fitnessguru i USA och känd för träningsvideor med namn som Buns of steel. Och Arnold Schwarzenegger, kroppsbyggare, skådis och ex-guvernör, kanske mest känd från Terminator-filmerna och repliken "I'll be back", vilken han även använde i sin kampanj för att bli guvernör i Kalifornien 2003.

I böckerna kan du läsa om det allra senaste inom träningstrenderna, se bilder på hypermodern träningsutrustning och det senaste träningsmodet. Från 1980-talet alltså. Är du inte intresserad av själva träningsmomenten så är det alltså en verklig guldgruva för historiefantaster med en vurm för 80-talet. Bland annat får du musiktips till de olika övningspassen i Jane Fondas bok - inte illa!

Musiktips!
Modernt.

En intressant spaning i både Fondas och Schwarzeneggers böcker är att de tar upp kapitel/paragrafer om missuppfattningen av att kvinnan är "det svagare könet". Schwarzenegger skriver: "Att kalla kvinnor det svaga könet är lika osant som det är löjligt" och drar sedan en historia från sitt eget liv när han kom tillbaka till Österrike på besök efter att ha vunnit Mr Universum och blev trött i armarna av att hålla i sin kusins bebis, men det blev inte mamman som konkade runt på ungen hela dagen utan minsta problem. Uthålligheten var minsann kvinnans! Känns extremt daterat, men intressant som tidsdokument över hur man försökte förändra synen på kvinnans fysiska styrka på 1980-talet.

Värt att notera är att bilderna i Jane Fondas träningsbok är tagna av Steve Schapiro, megakänd fotograf som bland annat tagit de fantastiska och ikoniska stillbilderna från filmerna Gudfadern och Taxi driver. Man kan väl känna att hans potential inte utnyttjades till max i boken, men aja. Han fick ju i alla fall plåta en modell med piratögonlapp!


PS. Tyvärr måste jag meddela att båda gummibanden till Tamille Webbs bok är spårlöst försvunna. 9 maj har ett av dem saknats i 20 år - dags att fira? Det andra försvann 21 mars 2003 - tolvårsfirande redan på lördag alltså!

Inga kommentarer: