måndag 30 mars 2015

Biblioteksbella läser: Det här är hjärtat av Bodil Malmsten

Under en livstid kan hjärtat slå
2,5 miljarder gånger

Men så slå då!
Slå
Slå
                       Slå

Det är 22 år sedan Bodil Malmsten gav ut sin senaste diktsamling, Inte med den eld jag har nu. På tiden kan det tyckas! Men det var inte någon plan hon hade, att skriva och ge ut lyrik igen. "Det här är hjärtat är en kärleksdikt, en sorgedikt, en dikt när den orimliga förlust som kallas döden drabbar, den drabbar alla, den drabbade mig. Jag skriver inte dikter längre, men den här dikten krävde att jag skrev den.", säger Bodil Malmsten själv om Det här är hjärtat.

Det här är hjärtat beskriver förlusten av en älskad människa, och boken består av en enda dikt. Det är en lågmäld men ursinnig dikt. Den handlar om livet och kärleken, döden och sorgen. Diktjaget går till en sorgecoach i Ropsten, och försöker vända sig till en gud hen inte ens tror finns. Tycker sig se något annat än det som syns, som i raderna här nedanför. Det är ett lyckligt ögonblick när jaget befinner sig i rusningen vid tunnelbanan. Där är personen, hen som saknas. Men lyckan övergår snabbt i smärta, för det visar sig såklart vara någon annan.

Det är du
Det är ju du
Kroppen
Hållningen
Färgerna
Huvudformen
Halsen
Axlarna
du

Det måste vara du /.../


Det var inte du

Kniven i hjärtat
Den vrids om
Det kommer alltid
att vara inte du

Något som kännetecknar Malmstens stil är hennes sätt att på något vis alltid finna det stora i det lilla. Hon framkallar ofta känslor och tankar hos sina läsare med små medel, och så även denna gång. Hon skriver enkelt, och rakt. Dikten gör inga anspråk på att försöka förklara eller skapa ordning i det som är döden, och sorgen efter denna. För att bli lämnad kvar efter förlusten innebär en omöjlig tomhet. Döden är oåterkallelig och den vanmakt som Malmsten beskriver är väldigt svår att värja sig från. Allt diktjaget önskar är att personen kommer tillbaks. Och det som får avsluta den här texten, kan nog vara det mest storslagna med Det här är hjärtat. För det är väl kanske just så det är.

"Kärlek är att jag vill / att du finns"

Vill du läsa mer av Bodil Malmsten? Hon har skrivit romaner, loggböcker, poesi och mycket annat. Många av titlarna hittar du såklart på biblioteket.

Inga kommentarer: