onsdag 29 april 2015

Biblioteksbella hyllar: att upptäcka naturen med barn

Tjoho, nu är våren här! Än kan vi inte gå utan strumpor och skor, men vi har definitivt kastat av oss vinterjackorna och kisar ikapp mot solen. De flesta av oss njuter av grönskan och fågelsången, men barn brukar vara lite extra engagerade när det gäller att upptäcka naturen. De är så vetgiriga och frågar om namn på växter och djur, undersöker fjädrar, frön och allt de kan hitta.

Själv är jag ingen fena på flora och fauna, men tycker att det är ett alldeles ypperligt tillfälle att lära sig lite mer samtidigt som barnen får göra något de gillar. De allra enklaste handböckerna i stil med Första fågelboken är perfekta att ta med ut eller slå upp den fågel vi nyss har skådat. Det finns många serier med böcker som riktar sig till det naturintresserade barnet, som t.ex. Linnéaböckerna av Christina Björk, Floraböckerna av Kristina Digman eller alla Stefan Castas böcker.


Böckerna om Flora är bilderböcker om ett litet naturbarn i pysslingstorlek. Flora befinner sig på marken, i träden och blommorna och i närkontakt med insekter. Illustrationerna är underbara och böckerna kan tilltala både mycket små och lite större barn.
Stefan Casta skriver otroligt informativa böcker, det är faktaspäckat och detaljrikt. Han har även gjort den alldeles fantastiska Humlans herbarium, en bok som är flora, växtpress och herbarium i ett! Pressa blommor kanske låter som ett gammaldags nöje, men jag kan lova att det blir populärt hos barn, särskilt i tidiga skolåldern.Seså, ut i skog och mark (det räcker med någon liten grön vrå i stan), ta med dig ett barn om du känner något sånt och börja spara allt ni ser och hittar, som Flora:

Somligt i fickan
Annat i askar
Mycket i minnet

Inga kommentarer: