onsdag 1 april 2015

Biblioteksbella presenterar: En recension


Flitiga bloggbesökare kanske kommer ihåg Amanda som hade sin prao här på biblioteket för ett par veckor sedan. Hon hann med mycket under den korta tid hon var här. Bland annat var hon med på sagostunder och på klassbesök, märkte och satte upp böcker, lärde sig hur man lägger in böcker och tidskrifter i katalogen samt att hon skrev en recension till vår blogg. Här kommer den:
 
 
Divergent av Veronica Roth 
 
 
 
Divergent handlar om en flicka som heter Beatrice Prior. Hon bor i ett dystopiskt Chicago där samhället är indelat i fem falanger: De tappra, De osjälviska, De fridfulla, De lärda och De ärliga. När barnen blir sexton måste de genomgå ett test för att avgöra vilken av falangerna som är mest lämplig och sedan göra sitt val. Systemet funkar, mer eller mindre. Det finns divergenta, människor som inte passar in i någon falang och inte kan kontrolleras av regeringen. Beatrice får reda på att hon är divergent, men väljer efter mycket om och men De tappra. Det är ett mindre vist val.
Boken är bra skriven och handlingen är trovärdig. Karaktärerna är komplexa och känns verkliga och deras handlingar har konsekvenser, något som jag tycker saknas i de flesta ungdomsromaner. Ett litet minus är att boken saknar i stort sett miljöbeskrivningar. Divergent är alltså, på det stora hela, en mycket spännande ungdomsroman. De sista femtio sidorna blir det riktigt bladvändarspännande och man läser dem i ett svep.
 
av Amanda
 
 
Blir du sugen på att läsa? Titta här om boken finns inne på bibblan. 

Inga kommentarer: